ALEX ON HUOMANNUT,

ETTÄ JUMALAN LUPAUKSET PITÄVÄT


TEKSTI: TIMO PELLINEN

Alex Lahtisen elämän tie tähän saakka ei ole ehkä ihan ”tavallinen”, kenelläpä se sitä sitten olisi. Alex on positiivinen poikamies, joka on kokenut, että Jumala puhuttelee kaikkia ihmisiä.


- Synnyin Tukholmaan vuonna 1976, suurkaupungin pohjoispuolella. Supisuomalaiset vanhempani olivat muutamia vuosia aikaisemmin muuttaneet Ruotsiin töiden ja opintojen perässä.

- Lukuun ottamatta ensimmäisen luokan syyslukukautta, suoritin peruskoulun ja ylioppilastutkimuksen ruotsinkielisissä luokissa Tukholman seudulla.

  - Monen tuskaisen yliopistovaiheen päätteeksi saavutin kielitieteen maisteritutkinnon ranskankielellä vuonna 2008.

  - Yliopistotaipaleellaan ehdin maistella eri humanistiseen tiedekuntaan kuuluvia aineita, muun muassa muita vieraita kieliä kuten englantia ja saksaa sekä aatehistoriaa että filosofiaa.

   Keväällä 1998 Alex suuntasi Parisiin Sorbonnen yliopistoon hankkiakseen ranskan kielituntumaa. Syksyllä 1999 kävi myös pyörähtämässä vaihto-oppilaana Helsingin teologisessa tiedekunnassa.

  - Näistä opintoajoista, tai paremminkin, etsikkoajoista, ei ole säilynyt kovin valoisia muistelmia. Muistan vaikeat masennusvaiheet Helsingissä, jolloin järkytyin huomatessani, ettei läheskään kaikki, olisikohan puoletkaan, teologisessa tiedekunnassa toimivat opettajat ja tutkijat olleet uskossa Jeesukseen. He jopa pilkaten kyseenalaistivat Raamatun totuuksia, Alex Lahtinen muistelee.

 

  - Tämä karu totuus ei edesauttanut sitä lapsuudesta asti koettua kutsua vihkiä elämäni Jumalan valtakunnan työhön.

  - Jumala ei unohda kuitenkaan suunnitelmiaan eikä luovu toteuttamasta niitä tarkoitusperiään, jotka Hän on hyväksi nähnyt.

  - Syksyllä 2009 päätin muuttaa Luulajaan noin 900 km suurkaupunkiseudulta pohjoiseen, saadakseni ’uutta ilmaa siipieni alle’.

  - Olin viime vuosina alkanut kokea voimakasta halua kokeilla kestävätkö Jumalan lupaukset. Ajattelin, että siinähän oiva tilaisuus nostattaa purjeet Pyhän Hengen tuulehdinnalle.


Pyhästä Henki tuli elämän arkeen


- Siitä vuodesta koituikin kuten toivottua elämysrikkain, ja jopa kenties, sisällökkäin elämänvaihe tähän haastatteluun mennessä; sain armosta kokea Pyhässä Hengessä voimistumisen ja kasteen, Jumalan äänen kuulemisen, ihmeellisen päivittäisen johdatuksen eri arjen tilanteissa.

  - Muun muassa sain todistaa Herrasta kyydittäessä taksissa ihmisiä eri maailman nurkista ja elämän tilanteissa, sekä toimia tulkkina viikon lähetysmatkoilla Tornion laaksossa, Murmanskin niemimaalla ja Virossa, Alex kertoo.

  Jumalan rahallinen huolenpitokin vahvistui, kun yllättäen Alexille avautui ranskan- ja englanninkielen opettajan sijaisuusvirka lukiotasolla.

  Tosin Alex haluaa muistuttaa, että vaikkakin ’kuherruskausi’ Jumalan kanssa tuotti monen monta ihanaa hengenhetkeä, ei voi olla huomauttamatta, että myös sielunvihollinen heräsi horroksestaan.

  Näiden Jumalan koulussa käytyjen oppivaiheiden jälkeen Alexin elämään sisältyy yhden lukukauden englanninkielinen ACTS-niminen raamattukoulu Tukholmassa, 3-viikon Irlannin Limerickissä järjestetty seurakuntien herätykseen kehottava kurssikansainvälinen School of Christ (SOC) kurssi, kaksi viikon lähetysmatkaa (Georgia ja Montenegro) Ljus i Öster lähetysjärjestön puitteissa, PEFin järjestämä evankelisaatiomatka Montenegroon heinäkuussa sekä meneillään tai päättymässä oleva Kairoskurssiprojekti.


Vahingossa lähetyskokoukseen


- Joskus siinä viime kevään kuluessa satuin Finska Filadelfiaan jumalanpalvelukseen, jolloin ’sattui’ olemaan aiheena lähetystyö. Kokouksen aikana Raija Lager palautti seurakuntalaisten muistiin Kairosprojektin ja antoi haasteen ryhtyä tukemaan hanketta, Alex Lahtinen kertoo.

  - Joskin olin aikaisemmin jossain muussa yhteydessä kuullut mainittavan, että olisi tarkoitus kääntää materiaali ruotsinkielelle. En ollut siihen hetkeen mennessä tohtinut harkita tätä haasteellista hanketta.

  Raijan kertoi, että vihjeet käännöstyöstä mahdollisesti kiinnostuneista henkilöistä otettaisiin ilomielin vastaan, koin Jumalan kehotuksen ottaa asian puheeksi Raijan kanssa.


Siitä lyhyestä haastelusta Alex siirtyi viime vuoden lopuksi kääntämään Kairoskurssin tekstikirjaa englanninkielestä ruotsinkielelle.

 

- Käännöstyön ohella, jota teen puoliaikaisesti, käyn heittämässä tilapäisiä sijaisuuksia lähikouluissa ala- ja keskiasteilla. Koulumaailma on, kuten varmaan ei yksikään meistä ole voinut olla kuulematta, hengellisessä mielessä hyvin pimeä ympäristö.

  - Koitan rukoilla Pyhän Hengen johdatusta evankeliumin valottamiseen ja välittämiseen lapsille ja nuorukaisille, jotka valtaosin ovat täysin ’ummikossa’. He eivätkä tiedä juuri mitään Raamatun totuuksista.

- Herra onkin kerta kerran jälkeen osoittanut, että kyllä Hän kykenee puhuttelemaan ihmisiä ikäluokista, kielistä ja puitteista huolimatta!


Evankeliointi on elämän asenne


- Vapaa-ajallani on tavoitteena lauantaisin mennä muutaman uskonveljen vahvuudella jakamaan Jumalan sanaa Tukholman kantakaupungilla.

  - Yleisimmin saarnamme vuorotellen sähkökaijuttimella, mutta joskus tyydymme traktaattien jakeluun. Käytämme useimmin pientä ’noutopöytää’, josta ihmiset saavat tulla hakemaan ’hengellistä’ ruokaa. Kuumia juomia tarjoilemme talvisin.

  - Kun aika sallii ulkoilen mielellään maastopyörän selässä, suksien päällä, samoilen luonnossa, ja lätkin eri kokoisia ja monenmuotoisia palloja kuten tennistä, sähly, lentopalloa.

  - Helisyttelen aika-ajoin myös peltejä Tukholman Finska Filadelfiassa, lyöden rummuilla tahtia ylistyskuoroille sekä näppäilen kotiloissa hieman kitaraa, kun aika käy liian hiljaiseksi.


Kairos on Jumalan suurenmoinen suunnitelma


Alex kävi itse Kairoskurssin marraskuussa 2014.

  - Muistan, että jo luettuani ensimmäisen luvun kurssimateriaalista hahmottui ja ikään kuin paljastui, Jumalan suurenmoinen ja maailmanlaajuinen pelastussuunnitelma koko luomakunnalle, Alex huomasi.

  - On samalla huikea havainto, että saa ottaa osaa siihen dynaamiseen lähetysprosessiin, joka on Jumalan suunnitelman jatkuva kulku siihen samaan päivään saakka, jolloin Jeesus palaa maan päälle hallitsemaan kaikkia kansakuntia.

   - Kairoskurssi on tarjonnut tarvittavia muistutuksia siitä jo muinoin Abrahamille uskotulle tehtävästä olla siunauksen kanava, eikä pelkästään jo Kristuksen omille, vaan nimenomaan heille, jotka eivät vielä tunne pelastuksen tietä.


  - Jumala lähetti Jeesuksen kuolemaan jokaisen ihmisen synnin puolesta, kulttuurillisesta tai kansallisesta taustasta huolimatta, en saattanut huomata, että Kristuksen sovitustyö on valmistunut myös jokaiselle ihmiselle tehtävän viedä ilosanomaa eteenpäin kaikille kansoille ja kansanryhmille.


  - Tähän tehtävään, samoin kuin esimerkiksi Abrahamille, Joonalle ja Jeesukselle, liittyi kolme osaa, Alex Lahtinen kiteyttää.

  - Kutsumus edustaa Jumalaa ja Hänen pyhyyttään, mahdollisuus suorittamaan Jumalan tarkoitusperiä, sekä vapaus vastata Jumalan antamiin ensioikeutettuihin tehtäviin.

  - Omalta osaltani uskallan todeta, että Herra osoittanut kutsuneensa minut erityisesti välittämään evankeliumia kaduilla. Ellemme toistuvasti tartu kiinni niihin tilaisuuksiin, joita Pyhä Henki asettaa kulkumme varrelle, niin ennen pitkää kutsumuksen säkenöivä liekki alkaa hiipua.


Jeesus tarvitsee sinunlaisesi


Alexin mukaan Kairoskurssi edesauttaa myös korkeateknoloogisessa länsimaailmassa asuvia palauttamaan mieleen, ettei Jumalan valtakunnan liikehdintä ole riippuvainen näistä nykyajan viestintävälineistä. Niistä kyllä voi olla paljon hyötyä.

  - Jos Pyhä Henki kykeni levittämään evankeliumia käyttäen yksinkertaisia, puutteellisia miehiä ja naisia vailla kännyköitä, tabletteja tai tietokoneita jo kaksituhatta vuotta sitten, niin kyllä Hän varmasti pystyy käyttää jokaista heikkoja ihmisastioita, joilla on särkynyt ja avoin sydän olla kuuliainen lähetyskäskylle.

  - Liiankin usein keskitytään omaan itseemme, olipa se sitten vaikka kuinka hyvin aikein; esimerkiksi varjellen henkilökohtaista pyhitystä tai tutkiskellen sydäntämme (huomaa etten mitenkään tahdo vähätellä itsensä tutkistelua Raamatun ja Pyhän Hengen valossa), ja laiminlyömme tehtävämme olla siunauksen (Sanan) saattajia.

  - On valtavan huokea tunne tajuta, että lähetyskäsky vapauttaa oman napaansa tuijottamisesta ja myös se tosiasia, ettei Herra vaadi meiltä mitään mitä meille ole jo annettu! Hän on viinipuu ja elämän lähde, ja me olemme oksia ja kanavia Pyhän Hengen työlle.


- Kerran eräs Montenegrossa asuva uskonveli totesi Facebookin sivustolla, että tulee hakeutua samanmielisten ihmisten pariin.

  - Mukaan hän oli liittänyt kuvan leijonaperheestä, jossa kunkin perheenjäsen varjeli, vaali, suoritti ja katsoi yhteisen tehtävän  perään.

  - Minulle on ilmiselvää, että on tärkeää viettää aikaa ihmisten kanssa kuten seurakunnassa. Jos ei näin toimi elämässään, niin ennen pitkää se vakaumus, vauhti ja työilo pääsee sammumaan.


Finska Pingst Network. Copyright @ All Rights Reserved.